Saturday, March 10, 2012

Kohalik rumm

Veel Samuil olles võtsime Lauri ja Rainiga ette kohaliku rummivabriku külastuse. Naised jäid lõuna ajal lastega koju ja me sõitsime mitte just kõige suuremate ootustega kohale. Aga kokkuvõttes jäin mina selle väikse tripiga küll rahule. Tasuks ka kaks kaasaostetud pudelit rummi.

Aga rummist. Tegijateks prantsuse-tai pere, kes on Euroopast seadmed kohale vedanud ja teeb puhast põllumajanduslikku rummi (rhum agricole). See tähendab, et kui tööstuslikult kasutataks suhkruroogu suhkru tegemiseks ja alles jäägid on rummi tooraineks, siis siin aetakse seda puskarit otse suhkruroost. Mujal maailmas tehakse rummi sarnaselt Martinique'il, Guadeloupe'il ja muudel prantsuse mõjudega Kariibi saartel On väidetavalt aromaatsem ja maitsvam. Mina ei oska seda kuidagi kommenteerida, kuna vabariigi aastapäeva õllede pimetest näitas, et minu kohalikuks lemmikõlleks osutus maitse poolest Leo, mida ma sisimas vihkan, kuna tal on üsna liisunud järelmaitse. Aga rummi juurde tagasi. Tootmist alustati alles 2003, seega mingeid vanu häid aastakäike pole olemas. 4 aastast kutsuvad nad juba ise V.S.O.P ja 6-aastane on X.O. No ostsin kojuviimiseks X.O. ja hakkan tulevasi külalisi sellega ninapidi vedama. Tegelt pean ostma ka mujal samamoodi tehtud põllumajandusliku rummi juurde, siis hea võrrelda.

Janoh ärist - volüüm on neil seal ikkagi nii väike, et kuskil mujal müümas neid ei ole. Samas turistidelt võetav maitsmistasu + krõbe pudelihind on piisavad, et vabrik tööl hoida. 330ml pudel maksis 300 bahti ehk 7,5€ ja 0,5l X.O oli 1200 bahti ehk 30€. Pole paha...

Maitsmiseks on saadaval laimi-, kookospähkli-, ananassi-, apelsinimaitselist ja naturaalset rummi

X.O. maitsmislauake

Iga huviline saab ise lugeda, millega tegu
 

Heatujuline ja õnnelik mekkija

1 comment:

  1. Aga meie tegime täna selle aasta esimese grilli. Luban, et järgmine või siis ülejärgmine on juba koos Teiega ;)

    Hea oli.

    Enar

    ReplyDelete